Het bestuur van de Historische Vereniging Oud Wassenaer heeft de eer u uit te nodigen voor de lezing ‘De geschiedenis van vliegveld Valkenburg’.
Het bestuur van de Historische Vereniging Oud Wassenaer organiseerde op 23 oktober een lezing ‘Cultuurhistorische schatten in de polder - Eendenkooien in de omgeving van Wassenaar’.
De lezing wordt gegeven door drs. Sander Wassing.
Vroeger waren er geen grote veestapels die grote aantallen mensenmonden konden vullen. Als een boer in de zeventiende eeuw tien tot vijftien koeien had, gold hij als zeer vermogend en dan behoorde hij tot de uitzonderingen. Voor een stukje vlees op het bord waren onze voorouders aangewezen op eendenbout. De eenden werden gevangen in een zogeheten eendenkooi. Dat was een vijver of een rechthoekige plas met vaak meerdere zijsloten (vangpijpen) die in een bocht steeds smaller het land inliep en uitmondde in een vanghokje. Eromheen stond een bos: dat gaf de eenden een bedrieglijk gevoel van rust en veiligheid.
In de polders rond Wassenaar hebben eeuwenlang eendenkooien gefunctioneerd. Op oude kaarten zijn ze nog goed waarneembaar. Ook de lokale adel wenste soms een eendenkooi op het landgoed. Zo richtte een zekere Gerrit Janszoon Moijenkint anno 1630 een eendenkooi op nabij het Huis Persijn.
De eendenkooien die nog bestaan zijn een onderdeel van ons nationale erfgoed. Vanuit ecologisch perspectief zijn ze waardevol en ook voor genealogen is het interessant om onze kennis van kooiker-families te vergroten. Tegelijk is het een mysterieus fenomeen en bij het grote publiek is er weinig over bekend. Wat weten we van de regionale eendenkooien en/of kooikers? Waar in de omgeving van Wassenaar waren eendenkooien te vinden? Hoe werkte een eendenkooi? Deze vragen lopen als een rode draad door de lezing.
Dinsdag 26 november Den Haag
Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) is een van de belangrijkste archieven over de Tweede Wereldoorlog. Omdat het CABR talrijke bijzondere persoonsgegevens bevat is het op basis van de Archiefwet nu nog beperkt openbaar.
Uit de toespraak van Burgemeester Frank Koen:
We staan hier vandaag in een prachtig gebouw op historische grond, een gebouw en omgeving die ongetwijfeld door u zullen zijn bestudeerd en beschreven. Want ik geloof dat we rustig kunnen stellen, meneer Van Lit dat er vrijwel niemand is die zoveel weet over de geschiedenis van Wassenaar en omgeving en een enorme bijdrage heeft geleverd aan de vastlegging van die geschiedenis en het culturele erfgoed.
Iedere laatste zaterdag van de maand (behalve in de zomermaanden) is het Historisch Informatie Punt (HIP) in de Bibliotheek aan de Langstraat geopend. Tussen 11.00 en 16.00 kunt u hier terecht met vragen en opmerkingen over de geschiedenis van Wassenaar.
Op de bres staan voor de cultuurhistorie van Wassenaar, dat is wat de vereniging wil. Dat doet zij o.a. door het bevorderen van de lokale monumentenzorg, het organiseren van lezingen, cursussen, excursies en tentoonstellingen en het uitgeven van publicaties.
Secretaris M.F.J. Spierings - info@oudwassenaer.nl